Summary

Design and construction upgrade of the existing station comprising a new footbridge and stairs to access the island platforms, new lift structures, walkways and canopies, new HV and LV supplies, services upgrades, platform drainage / regrading / resurfacing, wayfinding signage and new station entries. Design and construction of a new multi-storey car park with upgraded footpath link with the station including streetscapes and landscaping improvements.

Scope of Work

The Rooty Hill Station Upgrade and new Multi-Storey Car Park project is part of the station accessibility upgrade within the Transport Access Program. This program is an initiative to provide a better experience for public transport customers by delivering accessible, modern, secure and integrated transport infrastructure.

This project involved upgrade works to the existing station precinct including the provision of a new link bridge with 4 sets of stairs, 4 new lifts, platform grading improvements including raising the platform copings and providing new in-platform drainage, new entry forecourts and station building amenities upgrades. Initially detailed as a 4 level multi-storey car park, the option to add an additional 2 levels to the car park was adopted to provide 740 car park spaces with a new lift service.

Arenco was responsible for all design and construction works relating to the upgrade works of the station and the new multi-storey car park including all service upgrades comprising new HV and LV supplies with padmounts, lighting, communications, solar power, EV charging units, mechanical services and hydraulic and drainage services.

External works included transport interchange redevelopments to improve accessibility for taxis and commuter kiss and ride through new streetscapes, paving works, seating, bike racks and landscaping improvements.

Significant Achievements

Successfully worked in areas with difficult or restricted access subject to live rail and commuter movements and met major station construction milestones during weekend track possessions.

Able to leave the existing footbridge in place during construction of the new station footbridge, including relocation of stairs to Platform 3/4, to provide uninterrupted access to the station platforms for rail staff and commuters.

Introduced environmental initiatives which included solar power panels to the roof of the new car park with battery storage backup, EV charging units for 10 car spaces with the option to expand this to an additional 48 car spaces in the future, siphonic car park drainage, customised rainwater / OSD tank with retro-fixed specialist stormwater filtration system and innovative materials utilised where possible, giving Arenco a high ISCA (Infrastructure Sustainability Council of Australia) rating for the project.

Contact Us